Kako postupiti u slučaju saobraćajne nezgode?

Bilo da se nalazite u okvirima naše države ili u inostranstvu, od velikog je značaja da znate kako treba postupiti nakon udesa i šta ne bi trebalo nikako da radite, jer u pokušaju nadoknade prouzrokovane materijalne štete, lako može doći do novih rizika.

Veoma je važno da u trenutku kada se zadesite u saobraćajnoj nezgodi postupate pribrano i u skladu sa etikom. Preoporučljivo je da svi učesnici u saobraćaju poznaju osnove Zakon o bezbjedosti  saobraćaja. Od niza zakonski propisanih stavki, izdvajamo da prilikom nastanka saobraćajne nezgode Zakonom je regulisano minimalno ometanje saobraćaja, omogućen je optimalan protok saobraćaja, te nadoknada materijalne štete osiguranicima. Dužnost svakog učesnika u saobraćajnoj nezgodi i uopšte u saobraćaju jeste da zaštiti sebe i izbjegne nove štete, a samim tim pomogne drugima.

Koje korake preduzeti u slučaju saobraćajne nezgode?

  1. Kada se saobraćajna nezgoda dogodi, dužnost vozača je da isključi motor svog vozila i time spriječi/smanji rizik nastanka mogućeg požara ili ekspolozije.
  2. Nakon toga vozač je dužan da uključi sve pokazivače pravca i na taj način u što kraćem roku obavijesti ostale učesnike u saobraćaju o postojanju opasnosti na putu.
  3. Sljedeći korak podrazumijeva oblačenje svjetloodbojnog prsluka, koji bi u vozilu trebalo da se nalazi na lako dostupnom mjestu, te da nakon toga pažljivo izađe iz vozila.
  4. Veoma važan korak, bez izuzetka, jeste postavljanje sigurnosnog trougla i to na bezbjednom rastojanju (najmanje 50 m na otvorenom putu, a na putu u naseljenom mjestu 10 m). Ukoliko se ne poštuje ova obaveza, posljedično može doći  do sekundarne saobraćajne nezgode. Ukoliko ima povrijeđenih, oni ne smiju da se pomjeraju i prevoze bez stručnog nadzora (ljekar, Hitna pomoć).
  5.  Dalji korak odnosi se na dužnost vozača, odnosno drugog učesnika u saobraćajnoj nezgodi, da pozove policiju 122. Obavezno treba ostati na mjestu nezgode do dolaska policije i završetka uviđaja.

Šta raditi u slučaju saobraćajne nezgode u inostranstvu?

U većini zemalja EU zakonski je dovoljno samo popuniti Evropski izvještaj i na taj način sva prava osiguranika će biti ispoštovana. Veoma je važno da u svom vozilu imate obrazac Evropskog izvještaja koji dobijate prilikom zaključivanja polise osiguranja od autoodgovornosti. Međutim, u nekim zemljama nije dovoljno samo popuniti Evropski izvještaj. Stoga savjetujemo da, u slučaju kad se nezgoda dogodi, pozovete na uviđaj policiju.

Obrazac evropskog izvještaja saobraćajnoj nezgodi.

Svako Društvo za osiguranje dužno je da osiguraniku, uz polisu osiguranja od autoodgovornosti, uruči i obrazac evropskog izvještaja o saobraćajnoj nezgodi. Ovaj obrazac može biti korišten u postupku rješavanja odštetnog zahtjeva kao dokaz nastanka štetnog događaja, u slučaju manje materijalne štete, pod uslovom da je uredno i pravilno popunjen.